nordre ekre - fjelldronning fra Avdem gardsysteri

Avdem gardsysteri & Avdemsbue

Publisert 05.06.2017

Bli med oss en liten tur til Lesja, nærmere bestemt til Sigurd og Åse på Avdem gardsysteri og Anna på Avdemsbue!  Avdem gardsysteri er en av favorittprodusentene våre i Gudbrandsdalen, de lager kjempegode oster og ikke minst fantastisk smør og rømme.  Avdem gardsysteri startet opp i 2005, og er mest kjent for ostene Fjelldronning og Huldreost.  I sortimentet har de også nevnte rømme og smør, i tillegg til yoghurt, pultost, kvitkjuke, Gubb, betaost, prim og rødkittosten Mor Åse.

Produksjonen på Avdem gardsysteri

nordre ekre - Avdem gardsysteri produksjon

Sigurd og Åse i sving i ysteriet på Avdem

Sist vi var på besøk i ysteriet fikk vi først orientering, og en smak av smoothie med yoghurt fra Avdem.  Alle produktene deres produseres av upasteurisert melk fra egne melkekyr.  Melka kommer direkte fra fjøset til ysteriet hvor produksjonen foregår. Fjelldronning og Mor Åse er rødkittoster med en rødaktig skorpe, og ostene må jevnlig snus og vaskes med saltlake under lagring. Tidkrevende håndarbeid! Fjelldronning blir lagret i ca. 6 mnd og Mor Åse i ca. 3.  Huldreosten er en mørk brunost med einebær, akevitt og kvann.  Den kan nytes nesten som en sjokoladebit men er også fantastisk å eksperimentere med for eksempel i desserter. Prøv å lage melkepudding med Huldreost, kjempegodt!

nordre-ekre-avdem-gardsysteri-gubb
Her er det Gubb som produseres, den ferdige gubbosten minner om brunost, men er tilsatt ostekorn mot slutten av produksjonen. Osten brukes som pålegg, gjerne skåret i tynne skiver til Rømmebrød eller lefse.


Her kan du se hvordan Sigurd lager Fjelldronning!

Etter vårt besøk har ysteriet satt igang prøveproduksjon av enda en ny type ost, så vi håper å få smake på en vellagret «Alpe-inspirert» hvitost ved juletider 2017!

Avdemsbue

Avdemsbue, foto: Monica Almskår Heggset - Lev Landlig

Avdemsbue, foto: Monica Almskår Heggset – Lev Landlig


Den gamle landhandelen fra 1878 ble gjenåpnet i 2015 av Anna Haugstad Avdem.  Og den er blitt en fantastisk stopp for matinteresserte.  Stemningen fra Landhandleriet er i høyeste grad beholdt, og er finner du selvsagt produktene fra Avdem gardsysteri, men også mye mye mer!

nordre-ekre-avdem-gardsysteri-avdemsbue

I ostedisken på Avdemsbue, foto: Monica Almskår Heggset – Lev Landlig

I ostedisken er det ikke langt mellom forskjellige norske håndverksoster av høy kvalitet.  Vi har blant annet observert favoritter fra Grindalen ysteri, Stavanger ysteri, Tingvollost, Aalan gård, Gangstad gårdsysteri og Eiker gårdsysteri.

Mer enn bare oster!

Men det er ikke bare oster her, Avdemsbue har et stort utvalg av norske ølsorter, blant annet fra en annen favoritt fra området: Hubertus bryggeri på Dovre.  Her finner du is, sjokolade, spesialkaffe, spekemat og lokalt kjøtt.  Er du i nærheten må du ta deg tid til en stopp!

nordre-ekre-avdem-gardsysteri-avdemsbue

Avdemsbue, foto: Monica Almskår Heggset – Lev Landlig

Avdemsbue har adresse Romsdalsvegen 1706, 2665 Lesja.  Bor du hos oss på Nordre Ekre kan et besøk her være en fin dagstur sammen med for eksempel Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell. God tur!

#Avdem#dagstur#Fjelldronning#lokalmat#Oster#Viewpoint Snøhetta


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.