nordre-ekre-fotturer-i-heidal-utsikt-fra-Heidalsmuen

Fotturer i Heidal, turtips

Publisert 27.05.2018

Det er mange varierte og flotte fotturer i Heidal, og nå er de i blitt mye mer tilgjengelige.

Gjestene våre er ofte glade i fjell og fotturer. Siden Nordre Ekre gardshotell og Heidal ligger midt i Nasjonalparkriket, mellom Rondane og Jotunheimen, er det kort vei til spektakulære og populære turmål som Besseggen og Rondeslottet.  I Heidal har vi også  er variert turterreng, med merkede turstier. Vi på Nordre Ekre har sammen med Heidal idrettslag og mange turglade, dugnadsvillige folk i Heidal stått for skilting, merking og rydding av gamle stier og råk i Heidal.  Dette prosjektet er en del av det nasjonale Turskiltprosjektet – det skal merkes stier i hele landet.

nordre-ekre-fotturer-i-heidal-skilting

Systematisk skilting har gjort fotturer i Heidal lettere tilgjengelig!

Turtavlerer plassert ut, og det er laget en egen turguide med beskrivelser og kartutsnitt på fotturer i Heidal. Vil du se hva turskiltprosjektet i Heidal gjør, kan du finne ut mer på deres facebookside. Har du kommentarer eller innspill til turbeskrivelsene du finner på denne siden så legg gjerne igjen en kommentar nederst på siden!

Avstander og anslått tidsbruk i turbeskrivelsene under er en vei, ikke tur/retur, såfremt det ikke er spesifisert at det er en rundtur. 

Høgsætrin

nordre-ekre-fotturer-i-heidal-høgsætrin

Fra tunet på Øien Øvre Seter

På Høgsætrin holder Øien Øvre Hesteaktiviteter til. Sommerstid arrangerer de turer fra Øien Øvre seter. Og i området er det også flere fine fotturer

Kviknegråhøe 1403 moh, 5,9 km, middels

Går i delvis bratt terreng fra Høgsætrin. Tydelig sti/veg fra Bergdølmoseter, sør for Geitfjellet. På toppen finnes et fangstanlegg for rein med flere dyregraver og steinmur med bågåstelle.

Geitfjellet rundt, 11,6 km, 2 t, lett

Samme start som Kviknegråhøe. Ta til høyre og gå stien på baksida av Geitfjellet til Torø og fram over Gamle Mugsætervegen. I Geitfjellet fant man emner til Geitfjellbryne.

Heidalsgråhøe 1220 moh, 2,5km, 1 t, lett

Start helt sør ved Øiensætre, følg tydelig sti langs gjerdet. Ta til høyre etter kryssing av bekk og følg stien opp lia til Vardhaugen. Herfra er det lett terreng til toppen. Utsikt over Nedre Heidal, Tungdalen, Gauklidalen, Kulidalen og sørover til Kvam.

nordre-ekre-fjellturer-i-heidal.gråhø

Fra Gråhøe

Gamle Mugsætervegen 11,7 km, 2 t, lett

I bruk fra 1700-tallet for å gå med buskapen fra Nedre Heidal til Mugsætrin på andre sida av Mukampen. Vegen går fra de nordre sætrene på Høgsætrin, over Snauskallen og Berdøla, forbi Steinkjørkja over Mughalsen og ned til de nordre sætrene i Mugsætrin. Fra den Gamle Mugsætervegen kan en ta av og gå opp mot Mukampen. Det går opp et råk innerst i Mugroa.

Kvernbru Stålane

Ikke langt i luftlinje fra Høgsætrin ligger Sæterområdet Kvernru / Stålane. Området ligger bare 10 minutter med bil fra Nordre Ekre er lett tilgjengelig og har bra med parkeringsmuligheter i nærheten av tur-utgangsungtene.  Fra fjelltoppene her er det fantastisk utsikt over Rondane og Jotunheimen og området har variert turterreng, med en skikkelig topptur: Heidalsmuen, også kaldt Mukampen!

Heidalsmuen / Mukampen, 1745moh

Heidals høyeste fjell, med fantastisk utsikt i alle retninger på klare dager.

Velg mellom tre ulike startpunkt på turen til Heidalsmuen:

1. Kvernbru (Øvre sætrene) til Mukampen 9 km, 3 t, middels                                                            
2. Kvernbrusflye til Mukampen 8 km, 2t 45 min, middels
3. Risbrotet til Mukampen via Veslemukampen, 6,5 km, 2,5 t, middels.

nordre-ekre-fotturer-i-heidal-Heidalsmuen

En av mange flotte fotturer i Heidal: Varde på toppen av Heidalsmuen

 

Steinhø 1337 moh, 1,5 km, 30 min lett

Gå fra parkeringen ved høgste flye, fin liten topptur for de som ønsker en kort og lett tur. Flott utsikt mot Jotunheimen.

Vardhøe 1151moh, 2 km, 30 min, lett

Gå fra Kvernbru, fin tur i litt bratt terreng. Fra toppen er det god utsikt over fjelltopene i Rondane.

Rundtur: Vardhøe (1151moh), Storhøe (1349moh), Steinhøe (1337moh) 12,5 km, 3,5 t, middels

Fin rundtur med utsikt over både Rondane og Jotunheimen. Litt bratt oppstigning fra Kvernbru til Vardhøe. Gå fra Kvernbru eller parkeringen ved høgste flye.

nordre-ekre-fotturer-i-heidal-

Fra Vardhø

Flere forslag til enkle fotturer i Heidal

Disse fotturene ha utgangspunkt forskjellige plasser i bygda.

Rundhaugen fa Lilleseter 793 moh, 2,5 km, 1 t, lett

For å komme hit, følg merket sti/skogsbilveg som tar av fra Høgsætervegen ved Lilleseter. I enden av vegen, fortsetter du rett frem og følger merket bratt sti opp til Rundhaugen som ligger 739 moh. På Rundhaugen får du et fantastisk utsiktspunkt over Nedre Heidal og nedover mot Sjoa.

Rudihøe 1164 moh, 3 km, 1 t, lett

Rudihøe-råket er en gammel heimrastveg som gikk fra Bjølstadmo til setrene inn på fjellet. Heimrast er skog og hamnestrekninger som ligger i nærheten av gårdene. Vegen ble brukt ved innhenting av mose, tømmer og vedkjøring. Ta av fra Fv. 456, følg grusveg til «Bjølstadlykkja» (gårdene Lykkja og Skogum), og videre skogsveg opp til «Bleikalibakkjin» (P-plass). Her starter stien til Rudihøe. Første del av stien går i skogsterreng.  Etter hvert snaufjell med flott utsikt over Heidal, og høye fjelltopper i Jotunheimen og Rondane. Turbeskrivelse til Rudihøe og Kjempesteinane finner du her

Kvernsteinberget 2 km, 45 min., lett.

Bratt oppstigning.  Kvernsteinberget har 5 steinbrudd, hvor det ble i tidligere tider ble hogget ut kvernsteiner til maling av korn.  Steinbruddene er trolig fra middelalderen, 1300 -1400 tallet. Produksjon av kvernstein ble avsluttet sent på 1800- tallet.

Merket sti starter ved Sjolivegen/Fosshaugen. Stien følger traktorveg opp gjennom skogen frem til en bekk som må krysses. Bekken kan være stor og vanskelig å krysse om våren.  Deretter merket sti opp til ny traktorveg som går frem til Kvernsteinberget.

Fra Kvernsteinberget går det merket sti videre til Vardhøe/ Søre Vardhøe, ca. 3 km. Stien til Søre Vardhøe med flere høye varder, går i åpent fjellterreng. Flott utsikt til fjellområder i Heidal og Rondane. Fra Søre Vardhøe er det mulig å gå videre i et stort merket stinett til bl.a. Steinhøe, Storhøe, Kvernbru og Stålane.

Nordre-ekre-fotturer-i-Heidal-kvernsteinsberget

En av mange flotte fotturer i Heidal: Bilde fra Kvernsteinberget

Slåberget 992 moh 4 km, 1 t, lett

Start fra parkeringsplassen på toppen av Espesætrin, og følg stien inn på fjellet. Her kommer du til et kryss hvor det er skiltet til høyre mot Slåberget. Følg deretter stikkene som er merket med rødt. Fantastisk utsikt fra Slåberget utover dalen. Her finner du en mer detaljert turbeskrivelse

Øykjeholet fra Espesætrin 2 km, 1 t, middels.

Enkelte vanskelige partier.  Start fra Høgberget, på veien opp mot Espesætrin.  Merket sti i skogsterreng. Luftige partier underveis. Bratt nedstigning med delvis klatring ned til selve Øykjeholet.  Øykjeholet er som navnet forteller et hull eller fordypning i terrenget.  Sagnet forteller at gamle hester ble sluppet her og gikk til de døde en naturlig død. Landskapet er svært frodig og særegent med gammel barskog.

Øykjeholet fra Rv 257 2 km, 1,45 t, middels.

Enkelte vanskelige partier.  Starter ved Rv. 257, ved Kleiven i Nedre Heidal. Følg skilting til Grothe.  Bratt nedstigning med delvis klatring ned til selve Øykjeholet.

Søre Svartkampen 1366 moh 5 km, 1 t, lett

Start fra parkeringsplassen på toppen av Espesætrin, og følg stien inn på fjellet. Her kommer du til et kryss hvor det er skiltet til venstre mot Svartkampen, som er det høyeste punktet mellom Heidal og Ottadalen. Følg deretter stikkene som er merket med rødt. Flott utsikt til Rondane og Jotunheimen. Mulig å gå videre til Ranglarkampen/Martnasråket/Veslesætre

nordre-ekre-fotturer-i-heidal-svartkampen

Svartkampen

Grothe fra Espesætrin 0,7 km, 30 min., lett. Samme start som til Øykjeholet.

Grothe fra Rv 257 1 km, 1 t, lett. Starter ved Rv. 257, ved Kleiven i Nedre Heidal.  Grothe er et bruk uten veg som var bebodd fram til slutten av 1970 årene.

Har du kommentarer eller innspill til turbeskrivelsene du finner på denne siden så legg gjerne igjen en kommentar nederst på siden!

 

#fjelltur#fotturer#Heidal#Mugkampen


En kommentar

Har gått både ned til Grothe og til Slåberget. Og ein pleier å bruke lengere tid enn det for «vanleg folk». Dessuten er det privat veg øverst på der den parkeringsplassen er, folk setter pris på dei som respektere det. Går ann å parkere ved ei seter med svarte veggar der du ser to glas på hytta (der startar privat vegen også) så lenge ein parkerer så godt det går på siden av vegen så ein lastebil kan komme fram. Ellers er det veldig fine turar 😀👍

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.