Formost fra Heidal ysteri

Heidal Ysteri, den gode brunosten fra Heidal

Publisert 25.05.2018

I Heidal har vi lange tradisjoner for brunostproduksjon, men i 1995 la Tine ned produksjonen ved Heidal Ysteri.  Etter et par år med planlegging og bygging, ble det igjen osteproduksjon i Heidal i 1997.   Da var det de driftige damene Hege og Marie-Lise Krukhaug som startet opp sitt private ysteri, med mye av utstyret fra det gamle Ysteriet.  Siden den gang har de utvidet lokalene flere ganger.  Også sortimentet har blitt utvidet, med rømmegrøt og en kjempegod prim!  I 2018 ble alle produktene fra Heidal ysteri hedret med Speialitetsmerket for sin unike smak!

Formosten

Formost fra Heidal Ysteri

Formost fra Heidal Ysteri. Foto: Cathrine Dokken

Selve varemerket; Formosten fra Heidal Ysteri,  har vært med hele veien, den fins i liten og stor utgave.  I tillegg lager de «bruksosten», en glatt utgave.

–  Formosten fra Heidal ha for mange blitt en tradisjon på matbordet i jula, sier daglig leder ved Heidal Ysteri, Hege Krukhaug.  Hege forteller at Tine i sin tid fikk stappemaskinen laget nettopp til produksjon av formost i konsernets eget meieri i Heidal.  Etter at Tine la ned dette meieriet har den unike formostmaskinen vært innom Tine sine brunostanlegg i Folldal og Ørsta, som i perioder har laget formost.

Da produksjonen i Ørsta ble lagt ned i 2010, spurte ysteiet i Heidal om å få tilbake ostemaskinen som jo var konstruert nettopp her. Det fikk de, mot at de leverer ost til Tines datterselskap Ostekompaniet. Og i dag er Heidal ysteri er det eneste i landet som produserer formost.

Nye Produkter fra Heidal Ysteri

Da de etablerte Heidal Ysteri på nytt ble det fort spørsmål etter Rømmegrøt.  En stund kokte de bare på bestilling, men i 2004 tok opp grøtproduksjonen på fast basis. Grøten blir kokt etter eldgamle rømmegrøttradisjoner – som blant annet Norgesgruppen har valgt å satse på. I dag distribueres rømmegrøten fra Heidal til en rekke kjedebutikker, hoteller, restauranter og andre storhusholdninger over hele landet.

Prim med Tyting. Foto: Heidal Ysteri

Prim med Tyting. Foto: Heidal Ysteri

I mai 2015 ble Heidalsrømmegrøten lansert i forpakning og klar for salg i 80 Kiwibutikker i Hedmark og Oppland. Lanseringen fant (selvfølgelig!) sted på Kiwi Heidal, vegg i vegg med ysteriet.  I løpet av sommeren 2016 eksploderte salget av rømmegrøt, og Heidal Ysteri må på nytt utvide lokalene sine.

Heidal Ysteri kan besøkes av grupper for omvisning og smaksprøver og ikke minst for å høre historia om osten som ikke ville forlate bygda.  Ysteriet har også et lite utsalg i tilknytning til ysteriet.

hege fra Heidal ysteri og rmmegrøten

Hege med rømmegrauten. Foto: Bård Bårdløkken/Nationen

 

 

 

 

 

#brunost#Heidal#heidal ysteri#heidalsost#raudost#rømmegrøt


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.