oppskrift lammeskank fra Nordre Ekre

Lammeskank

Publisert 04.04.2017

Påske er tid for lam, og en av de mest smakfulle delene av lammekjøttet er skanken, her får du en super oppskrift lammeskank.  Den smaker kjempegodt kokt mør med kraft, vin, urter og grønnsaker.  Dette smaker fortreffelig både før under og etter påsken!

Oppskrift lammeskank, braissert til 6 personer

1 ss smør
1 ss olje
6 lammeskanker (ca 350 – 400 gr pr stk)
salt og pepper
1 gulrot
¼ sellerirot
1 liten løk
1 hel liten hvitløk
3 dl rødvin
2 l kraft eller buljong
1 laurbærblad
6-8 kvister rosmarin
1 ts Dijon sennep
1 ts brunt sukker

Krydre skankene med salt og pepper og brun de i oljen og smøret. Legges i en kasserolle som kan settes i ovnen, brun grønnsakene lett og ha i kasserollen.  Kok ut stekepanna med rødvin og tilsett rødvinen og kraften i kasserollen sammen med laurbærbladet og rosmarinen.  Ha lokk på kasserollen og sett den i en ovn som er forvarmet til 150ºc.   Skankene er ferdig braissert når kjøttet er mørt og begynner å slippe beinet etter Ca 2 – 2,5 timer.

Ta til side lammeskankene og hold de varme, sil kraften, tilsett sennep og sukker og reduser til passe tykkelse ca 2 -3 dl.  Smak til med salt og pepper og pisk inn 1 ss smør før servering.

Glasert småløk

18 delikatesseløk
4 dl vann
0,5 dl balsamico eddik
40g sukker
Salt & pepper.

Skrell delikatesseløkene, begynner du lett å gråte av løkskrelling kan det være lurt å la de ligge et minutt i varmt vann før du begynner.  Karamelliser sukkeret i kjelen, ha over den skrelte løken, eddik og vann og krydre med litt salt og pepper.  Kok under lokk til løken er mør, deretter tar du løken ut og reduserer vesken til den begynner å tykne.  Ha over løken igjen og varm før servering. Kan godt lages dagen i forveien.

Mandelpotetpuré

1400 g fjellmandel
3 dl kremfløte
120 g smør
salt og pepper

Vei og skrell potetene, kok dem møre i usalta vann og slå av kokevannet, mos potetene og tilsett oppvarmet fløte og temperert smør under omrøring.   Smak til med salt og pepper og hold pureen varm til den skal serveres.

Ratatuille

1/3 grønn squash
1/3 gul squash
1 løk
1 paprika
1 hvitløksfedd
salt & pepper

Del squashen i to og skrap ut frøkjernen med en skje.  Kutt grønnsakene i små terninger, og rett før servering sauteres de i varm panne med olivenolje. Tilsett finkutta hvitløk og krydre med salt og pepper. Vil du ha den tomatisert kan du lage en enkel tomatsaus og ha over ved servering.

Vintips

Smaksrike rødviner med friskhet og en del tanniner er godt til lammekjøtt. Det står til fettet og sødmen i lammekjøttet og til tilbehør med hvitløk, en kraftig sjysaus og hvitløk.  En Bordeauxvin eller reserva fra Rioja er gode valg, men du finner også gode lammeviner i for eksempel Toscana, Piemonte og Rhône.  I glasset (og i sausen) til denne retten har vi imidlertid valgt en Sør-afrikansk rødvin,  Southern Right Piotage fra Walker Bay.

 

nordre-ekre-gardshotell

#hjemmelaget#lam#påske#Vin


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.