Maske er rester fra ølproduksjon, den avsilte masken er avsilt maltkorn som blir brukt i bryggingen. Etter avsilingen inneholder masken fremdeles næringsrike proteiner og karbohydrater, noe som gjør at det ofte benyttes til dyrefor. Men den er også god til baking, blant annet til meskebrød.
På Dovre holder Hubertus Bryggeri til på gamle Skeievoll skole. Her har gymsalen blitt forvandlet til bryggeri, og det brygges en rekke forskjellige ølsorter, med navn som Rektor, Peddel, Jålbukk og Raudøl. Og det er masken fra Raudølproduksjon som jeg har fått kloa i, for å lage mitt langsomme meskebrød.
Hubertus i aksjon på Skeievoll Skole
Bland og rør sammen alle ingrediensene til deigen i en bolle. Dekk til med plast og la det stå på et lunt sted i 8 – 10 timer.
Del deigen i 8 biter og form de til små boller. Kjevle ut til en 1 mm tynn rund leiv, med en blanding av sammalt fin hvete og grov rug. Snu og ha på mer mel underveis i kjevlingen. Trim kantene litt med et pizzahjul og stikk ut et hull i midten.
Ta vare på deigrestene og kjevle ut et «resteknekkebrød» av dette til slutt.
Steike på 200 grader i ca 10 – 12 minutter.
Stabel med ferdige meskebrød.
I restauranten liker vi å servere meskebrødet sammen med en god spekeskinke, litt olivenolje og en kremet ferskost.
Brød Mat og drikke Oppskrifter
Legg igjen en kommentar