Brunostis, eller raudostis som vi sier, lager vi på den knallgode Heidalsosten fra Heidal ysteri.
Brunostis kan være litt vanskelig å få til, ofte er smakene ubalansert, kanskje for mild, eller for kraftig, men denne oppskriften er kraftig nok, men ikke for kraftig. I tillegg er dette en hjemmelagd is som er smidig og enkel å kule opp! Kommer du på besøk i restauranten vår en sensommerdag er det godt mulig du får denne servert, for eksempel til en mousse på store saftige solbær fra hagen, som på bildet.
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene, kok både frø og vaniljestang opp med melk, fløte, glukose og salt. La den trekke 20-30 minutter, og kok opp igjen. Ta ut vaniljestangen, ha i den revne Heidalsosten og kjør blandingen glatt med en stavmixer.
Imens pisker du eggedosis av sukkeret og eggeplommene, og sper forsiktig med den varme brunostblandingen. Ha over i en tykkbunnet kjele, og varm til 81 grader under omrøring, sil over i en kald bolle. Avkjøl, gjerne i isvann. Når is-smeten er kjøleskapskald kan den kjøres i ismaskin, men isen blir best om smeten først får stå i kjøleskapet over natten.
Revet Heidalsost til brunostisen (foto: Kjersti Veel Krauss)
Hvis ikke den lokale butikken har Heidalsost, kan du bestille den i nettbutikken til Heidal ysteri.
Takk for oppskriften, i helgen skal jeg lage brunostis!