På tur over Besseggen med Gjende og Bessvatnet

På tur over Besseggen

Publisert 13.06.2017

Det var jammen på tide tenkte jeg, etter å ha vært turistvert i hele 12 år, å ta turen over Besseggen. Riktignok har jeg vært over en gang før, kanskje 12 år gammel ble jeg tatt med på tur over Besseggen av en tålmodig  far og min 7 år eldre bror.  Og selv om jeg husker litt fra turen, er det vanskelig å gi gode tips og råd i dag, nærmere 30 år etter.

Den nye Gjendebåten

På tur over Besseggen, kaia ved gjendeosen

Kaia ved Gjendeosen

Jeg har kjørt i regnvær den snaue 50 minutters bilturen fra Heidal, men bare noen kilometer fra Gjendosen letner været.  Noe som gir håp om en regnfri tur over fjellet.  På kaia ved Gjendosen står Gjendebåten «Kåre Johan» og venter på meg denne junidagen.  «Kåre Johan» hadde jomfruturen bare to dager før, og tilbakelegger turen fra kaien på Gjendosen til Memurubu på bare 25 minutter. Det er betydelig raskere enn de tidligere gjendebåtene.   I tillegg til ny båt kan du også nå kjøpe billett online, og dermed unngå å vente i båtkø i timevis på de travleste dagene.  Denne mandagen er det riktig nok ikke mange som skal med båten og det er ledig plass på parkeringen ved kaia.   Jeg kjøper p-billett og litt ekstra proviant i kiosken. Der forteller de at det er flere parkeringsplasser lengre unna for travlere dager.  Da kan man kjøpe billett med kort ved parkeringen og man blir fraktet i skytteltrafikk til kaia.

Spent stemning

På tur over Besseggen. ombord på gjendebåten

Splitter nye «Kåre Johan» tar oss til Memurubu

Ombord i «kåre Johan» er det turgåere fra mange land, og jeg kan høre en rekke ulike språk. Det er tydelig at folk gleder seg til turen.  Men stemningen er litt spent, hva vil dagen bringe? Folk har  kanskje hørt om turgåere som har måttet bli reddet ned, eller måttet tilbringe natten på fjellet?  Det hender nemlig flere ganger i sesongen at for tynt kledde og dårlig forberedte turister gir opp og ringer etter hjelp.  I år har 9 av turistbedriftene tettest på organisert en «Besseggenpatrulje» som går etter siste båten en gang i uka denne sesongen, for å gi ekstra trygghet og støtte til de som trenger det, og forhåpentligvis begrense antallet redningsaksjoner.

Fra Memurubu, på tur over Besseggen

På tur over Besseggen, kaia ved Memurubu

Vi skimter kaia ved Memurubu, utgangspunktet for turen over Besseggen

På tur over Bessegen, Muru

Muru som renner ut i Gjende ved Memurubu

Når båten har lagt til kai ved Memurubu begynner min tur over Besseggen med en bratt stigning opp langs Hestbekken.  Både her, og ved nedfarten til Gjendesheim i den andre enden, har det stedvis blitt steinlagt på de hardt belastede stiene (det er antatt at omtrent 60 000 går turen gjennom en kort sesong hvert år). På tur over besseggen, StimerkingMens en beveger seg opp i terrenget og følger de rødmalte T`ene kan man nyte utsikten, som bare blir bedre og bedre, over snødekte Gjendealper og over elvedeltaet ved Memurubu. På tur over Besseggen, elvedelta ved MemurubuNår det flater ut blir ikke utsikten mindre spektakulær, og etter en stund ser jeg Russvatnet ved foten av en tåkelagt Besshøe.På tur over Besseggen-besshøe

Russvatnet

På tur over Besseggen, RussvatnetRussvatnet er det eneste privateide fiskevannet i Jotunheimen, en gang eid av selveste danskekongen, men siden begynnelsen på 1800 tallet har vannet tilhørt Kleppe i Vågå.

På tur over Besseggen, bjørnbøltjønne

Fuktig sti ved Bjørnbøltjønne, husk ekstra sokker!

Mens tåken letner over Besshøe går jeg videre, passerer Bjørnbøltjønne og går videre over Bandet, hvor jeg får øye på selveste Besseggen.  For å komme dit må jeg gå ned en relativt bratt nedfart som attpåtil fremdeles er snødekt.   Men så nærmer turens høydepunkt seg, og før oppfarten langs eggen er det stupbratt ned omtrent 400 meter mot Gjendevatnet.  Allerede her blir jeg minnet på at jeg ikke er veldig glad i høyder.  Hvordan skal oppfarten gå?

Turen over Besseggen

På tur over Besseggen, eggen nærmer segDet begynner greit, men blir stadig brattere og smalere, og på det bratteste og smaleste partiet er jeg ikke særlig høy i hatten. Hvorfor dro jeg hit alene? På tur over Besseggen, selve eggenHer er det regelrett klatring et stykke, det er bratt og langt ned… Med blikket festet mot fjellet går det allikevel bra, og vel forbi eggen kan jeg stolt fastslå at jeg klarte det, og at jeg lever. Gøy!  Å skulle ha gått ned eggen, altså motsatt veg tør jeg ikke en gang tenke på.  Det hadde vært skummelt det!  Jeg finner meg en plass å ta en velfortjent pause og spise nistepakken.  På tur over Besseggen, nistepakkeMed den fantastiske utsikten over det grønne Gjendevatnet og det klare blå Bessvatnet på hver sin side av Besseggen.  Og jammen kommer ikke solen også, iallefall på et kort besøk.

Over kneika, men ikke over fjellet

På tur over Besseggen, VeslfjelletMen ikke tro at turen er over, over eggen er jeg omtrent halvveis.  Det er fremdeles stigning til turens høyeste punkt, Veslfjellet (1722 moh).  Toppen er markert med en svær varde, før et månelignende steinlandskap skal forseres og nedfarten mot Gjendesheim og Gjendosen kan begynne.  De nesten 1000 høydemeterne opp til Veslfjellet må jeg gå ned også.  På tur over Besseggen, gjendesheim i det fjærneTiltross for gode stier er det tidvis bratt og det krever litt klatring for å komme ned igjen også.  Når jeg går der begynner jeg å tenke på når folk begynte å gå i fjellet slik vi gjør i dag?  Når fikk vi det så godt at vi kunne begynne å nyte turene istedenfor å bare fokusere på å få neste måltid, og å unngå den sikre død ved å skade seg?

På tur over Besseggen, steinlagte trappetrinn

Sirlig steinlagt trapp på tur ned til Gjendesheim

Tankerekken blir avbrutt når jeg nærmer meg Gjendesheim, mens jeg går ned de siste meterne møter jeg mange som begynner på sin tur, og som grøss og gru skal gå nedover(!) eggen…

Når du bor på Nordre Ekre og går Besseggen:

Tunet på Nordre EkreSi ifra ved ankomst til på Nordre Ekre så ordner vi frokostbrett (hvis du skal avgårde før frokost) og nistepakke til deg. I gardsbutikken vår kan du kjøpe kart og vann. Med online salg av båtbilletter er det nå mye enklere å planlegge avreise fra Heidal og tidsbruk!  God tur over Besseggen!

Husk å ta med på tur over Besseggen:

 • Varme og vindtette klær
 • Gode fjellsko
 • Ekstra sokker
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • Gnagsårplaster
 • Solbriller
 • Kamera!
 • Kart
 • Båt-billetter
 • Nistepakke, frukt og vann
 • Penger / kort til parkering

Video fra Besseggen med avslutning fra Nordre Ekre

Fakta om Besseggen:

 • Norges vakreste fjelltur!
 • Lengde ca 14,4 km
 • Beregne mellom 5 til 7 timer for de fleste
 • ca 60 000 går turen hvert år
 • Bare 50 minutter med bil fra Nordre Ekre, en fantastisk utflukt for turglade!

 

 

#Aktiviteter#Besseggen#fjelltur#fotturer#Jotunheimen#utflukt


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.